30 Ekim 2018 Salı

BABALARIN BABASI : MÜSLÜM BABA!


  Merhaba sevgili blog okuyucularım.  Ben Kutlay. Bu hafta da her zaman olduğu gibi yepyeni bir filme sizlerle birlikteyim.  Bu hafta ki filmim Türk sinemasından. Bildiğiniz gibi blog sayfamda genelde yabancı filmleri değerlendiriyorum. Sayfamda değerlendirdiğim son film Dağ 2 filmiydi.  Eğer o yazıyı da okumadıysanız blog sayfamdan yazıya ulaşabilirsiniz.  Bu hafta değerlendirmeye alacağım film hepimiz için çok özel ve önemli bir ismin biyografisi : "MÜSLÜM"

  Müslüm, Türk sinemasında 2018 yılının en iddialı filmi olarak,  yılın son aylarında,  26 Ekim de vizyona girdi. İlk günlerde taraflı tarafsız tüm eleştirmenlerden olumlu bir not almayı başardı.  Filmin yapımcı ve yönetmen koltuğunda kendisini Ayla filminden tanıdığımız Can Ulkay var.  Ayla filmiyle gişede inanılmaz bir başarı yakalayıp, Oscar adaylığının kıyısından dönmüştü.  Filmin yönetmen koltuğunda oturan bir diğer kişi ise daha önce Romantik Komedi serisini yöneten, Aslında bir karikatürist olan Hakan Kırkavaç ya da karikatür camiasında bilinen adıyla Ketche yer almaktadır.  Filmin görüntü yönetmenliğinde ise Macar görüntü yönetmeni Martin Szecsanov yer alıyor.  Ki kendisi iyi iş çıkarmış.

  Müslüm filminin olay örgüsü 1960 lı yılların başlarında Şanlıurfa da başlıyor.  Müslümün babası çok gaddar,  karısını ve çocuklarını sürekli döven,  Müslüm türkü söylüyor diye onu dakikaya yatıracak kadar kötü niyetli bir baba.  Annesi ise bir o kadar iyi niyetli, çalışkan,  çocukları için her şeye katlanan,  adeta acıların kadını,  çilekeş bir insan.  Müslüm Gürses'in bu acılı ve  içli söyleyişi nereden geliyor diye soracak olursanız birazcık kendisinin hayatına bakmanız yeterli.  59 yıllık yaşantısı boyunca  bir insanın  başına ne kadar çok kötü şey gelebilirse hepsini yaşamış.  Müslüm'ün ilk ortaya çıkışı ise 1970 li yıllarda Adana da meydana geliyor.  Müslüm, Bir gün babasından kaçarken Adana halk eğitim merkezinden içeriye girer ve onun hayatını değiştirecek olan hocası, bağlama üstadı Limonlu Ali ile tanışır. Aldığı uzun bir eğitimden sonra önce açık hava sinemalarında sonrasında ise bazı yerlerde sanatını icra etmeye başlar.  Asıl yöresel patlamasını ise Adana da katıldığı bir ses yarışmasını kazandıktan sonra yaşar.  Tam işler iyi giderken,  annesi,  Küçük erkek kardeşi ve kız kardeşiyle babasından ayrılıp yeni bir hayata yelken açmaya karar verirken kader de onun için kötü ağlarını örmeye başlar. Müslümün annesi bu kararı bir gün babaya açıklar.  Bunu duyan baba cinnet geçirir.  Önce 2 yaşında olan kız kardeşi Ezo'yu sonrasında ise annesini bırakmayarak öldürür.  Müslüm ise o anda kardeşi Ahmet'i alır ve oradan gider.  Tabi yıllar sonra onun çevresinde kalan tek kişi olan kardeşi Ahmet de asker kaçağı olarak yakalandığı anda askerle çatıştığı için öldürülür.  Müslüm o kadar vefalı bir adam ki annesi ve kardeşini öldüren ve sonrasında artan yararlanarak çıkan babasını sahipsiz bırakmaz ve ona bakmaya başlar.  Ta ki İstanbul a gelene kadar. Bir insan düşünün,  annesi ve kardeşleri öldürürsün,  kaza geçirdikten sonra öldü diyerek morg a konulsun , sahnede bıçaklansın ama hayattan hiçbir zaman vazgeçmesin. İşte Müslüm Gürses  böyle olunuyor.

  Müslüm filminin yönetmeni ve yapımcısı Can Ulkay, Müslüm Gürses ı bir derviş olarak yorumluyor.  O tabir tartışılır.  Fakat kendisinin bir halk ozanı ve güçsüzlerin sesi olduğu kesin. O kararı kimse tartışmaz. Hayatının ilk 30 yılı acılarla geçen bir babanın asıl iyi hayatı ise Muhterem Nur ile evlenmiştir başlar ve gerçek saadeti o zaman bulur.  Filmin yapımcı ve yönetmen olduğu kadar oyuncu kadrosu da  çok güçlü.  Timuçin Esen,  Zerrin Tekindor, Ayça Bingöl,  Erkan Can,  Şahin Kendirci gibi isimler var.  Kendisini yetenek sizsiniz ve o ses çocuklardan tanıdığımız Şahin Kendirci,  müslüm babanın gençliğini oynadı ve bana kalırsa şahane bir iş çıkarmış.

  Müslüm filmi özetle bu yılın en iyi Türk filmi olarak adlandırılabilir. Özellikle Youtuber olarak tabir edilen sosyal medya fenomenlerinin sinema sektörüne girip, hali hazırda kötü olan sinemamızı daha da çok itibarsızlaştırdığı  bu günlerde bu tarz kaliteli işlerin ortaya çıkması beni gelecek adına daha da umutlanırıyor.  Umarım bu tarz filmler daha da artar ve halkımızdan gereken ilgiyi daha fazla görür.  Yazıyı Müslüm babanın bir sözüyle noktalamak istiyorum.  Ne demiş Müslüm Baba: "Yakarsa dünyayı garipler yakar! "

                                                             Kutlay ZEREY

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder