12 Mart 2021 Cuma

ÖZGÜRLÜK UĞRUNA ADANAN BİR RUH : SPARTACUS

 


  Merhaba sevgili okuyucularım. Ben Kutlay. Bu hafta özel bir yazıyla sizlerle birlikteyim. Bu makale, blog sayfamızın 100. inceleme makalesi olacak. Ben de bu özel yazı için, benim için özel bir yapım olan Spartacus dizisini seçtim. Ve bu diziyi değerlendireceğim.


 Spartacus, gerçek hayatta da Roma İmparatorluğu döneminde yaşamış olan bir isyankar ve gladyatördür. Dizi incelemesine geçmeden önce size birazcık Spartacus 'ün hayatından ve o dönemin Roma imparatorluğundan bahsetmek istiyorum.


1 - Spartacus Kimdir?

 Yazının başında da belirttiğim gibi Spartacus, Trakya doğumlu bir isyankar ve gladyatördür. Tam olarak hangi tarihte doğduğu belli olmamakla beraber, gerçek adı da bilinmemektedir. Kendisi Roma ordusu için taşralarda süre gelen isyanları bastırmakla görevli bir askerken, yaşadığı birkaç kötü hadiseden sonra Roma'ya isyan eder ve Galyalı dostları Crixus, Gannicus, Oenomayus ve Agnor ile beraber Roma'ya karşı bir isyan başlatır. Başta küçük çaplı olan bu isyan zamanla Roma tarihi içerisinde yer alan en büyük köle ayaklanması olan 3. Köle Savaşı'na sebep olur. 


2 - Üçüncü Köle Savaşı Döneminde Roma

 3. Köle Savaşı başladığında Roma İmparatoru, tarihin en ünlü kişiliklerinden birisi olan IULUS CAESAR (Sezar) 'dır. Dolayısıyla Roma imparatorluğu İmparator Neron'dan sonra en çok savaşın meydana geldiği ikinci dönemini yaşamaktadır. O dönem Roma, bir yandan kuzeyde Pontus Rum İmparatoru Mithridates ile uğraşırken, güneyde ise köle ayaklanmasıyla uğraşmaktaydı. Kuzeyde savaşan orduların komutanı Sulla iken, güneyde savaşan orduların komutanı ise Gaius Cladius Glaber'dir. İşte biz de bu dizinin ilk bölümlerinde komutan Glaber ve Spartacus arasında kıvılcımlanan savaşın ilk belirtilerini görüyoruz. Bu savaşta 65 bin roma askerine karşılık (50 bin lejyon, 3 bin milis ve 12 bin diğer birlikler) 120 bin isyancı katılmıştır. Her ne kadar isyankarların sayısı 2 kat fazla olsa da savaş tecrübesi ve teknikleri sebebiyle savaşı açık ara Roma ordusu kazanmıştır. 


3 - Dizinin Çekim Süreci

  Spartacus dizisinin yapım süreci de baya sancılı geçti. Çünkü dizinin ana karakteri  Spartacus'ü oynayan Andy Withfield 1. sezon devam ederken kansere yakalandı ve dizi ara vermek zorunda kaldı. Andy, kanseri yense de ikinci sezon sadece 6 bölümlük flashbacklerden meydana geldi. Tam 3. sezon çekimleri başlayacakken Andy Whitfield'ın kanseri nüksetti ve ünlü oyuncu 2011 yılında vefat etti. Dizinin ana haklarını elinde bulunduran Starz kanalı bir süre yeni bir oyuncu aradıktan sonra Liam Mcintyre ile anlaştı ve son iki sezonda bu aktörü Spartacus olarak gördük. Bana kalırsa çok da iyi iş çıkardı. 


  Spartacus, 2010-2013 yılları arasında yayınlandı. Ve özellikle savaş sahnelerinde kullanılan çekim teknikleri ve efektler (özellikle kan efektleri) o dönem milyonlarca izleyeni çok etkilemişti. Savaş sahnelerinde kullanılan teknikler ve efektler, Zack Snyder'in 2007 yapımı 300 Saprtalı filminden ilham alınarak yapıldı. Ki 300 spartalı filmi birçok anlamda o tarz filmler için bir örnek emsal etmektedir. Spartacus'e dönecek olursak; dizi bize Crixus , Gannicus, Doctore ve Marcus Crassus gibi çok önemli tarihi kişilikleri tanımamızı sağladı. Benim diziye puanı 8/10 . Böylece bu blog un 100. incelemesinin de sonuna geldik. Haftaya farklı bir yapımla daha birlikte oluncaya dek, şimdilik hoşçakalın!



                                                     Kutlay ZEREY











 


  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder