22 Kasım 2016 Salı
SIRLAR EVRENİNDEKİ DAHİ: DOCTOR STRANGE
Merhaba sevgili blog okuyucularım. Ben Kutlay. Bu hafta yine yepyeni bir film yazısıyla karşınızdayım. Biliyorsunuz en son olarak Dağ 2 filmini değerlendirmiştim. Filmin o kadar çok etkisinde kaldım ki uzun süre sinemaya gidemedim. Bu hafta sizler için değerlendireceğim film, Dağ ile ile aynı tarihte (4 Kasım) vizyona giren ve bir süper kahraman filmi olan Dr. Strange olacak.
Stephen Strange, Dünyaca ünlü bir beyin cerrahıdır. Dünyanın en iyi beyin cerrahı olması vesilesiyle egosu da oldukça fazladır. Genellikle etrafındaki insanları ezen, dini inancı olamayan (Kamar-Taj'a kadar) onlarla dalga geçen, tabiri caizse gıcık bir tiptir. Yakınında sadece duygusal hisler beslediği yine aynı hastahanede çalışan Christina Palmer (Rachel McAdams) vardır. Dr. Strange bir gün konuşma yapmak için bir yere giderken çok büyük bir kaza geçirir ve geçirdiği kaza sonucunda ellerini kullanamaz hale gelir. Bunun sonucunda depresyona girer ve gücünü psikolojik yolla kazanmak için Nepal'e, seçilmiş kişinin yanına, Kamar-Taj'a gider ve olaylar gelişmeye başlar.
Dr. Strange filmi daha ilk dakikadan izleyiciyi ele geçirmeyi başarıyor. Film bir giriş aksiyonu ile başlıyor. Filmin merkezindeki seçilmiş kişi ve onun eski öğrencisi olan Casillus arasında bir mücadele ile film başlıyor. Sokaklar aynalarla çevriliyor (ki burada Jacques Lacan'ın ayna teoremine çok fazla gönderme var) binalar adeta bir akordeon misali eğilip bükülüyor. Kısacası filmiş girişinde oldukça kakafonik bir giriş aksiyonu yaşanıyor.
Dr. Strange filminde aynı zamanda metafizik bilime de atıfta bulunuluyor. Filmdeki seçilmiş kişinin, onun öğrencilerinin ve Dr. Strange'nin yeni bir evren açma özelliği var. Bu özellikle aslında yüzyıllardır araştırmalara konu olan "Multiverse" yani bilinen adıyla "Çoklu Evren" teorisine göndermelerde bulunuluyor. Çoklu Evren teorisinde olduğu gibi filmde de aslında birçok paralel evrenin var olduğunu ve özel güçlere sahip insanların bu evrenler arasında seyahat edilebileceğini vurguluyor. Kimi zaman bunu gerçekten yapıyorlar kimi zamanda astral seyahat şeklinde paralel evrenler arasında geziyorlar. Aynı zamanda filmin içerisinde Omajlar da mevcut. Filmin 1-2 yerinde Dr. Caligari'nin Muhayenesi filmindeki Cesar karakterine göndermeler var.
Dr. Strange, konusu kadar oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyor. Baş rolde Oscar ödüllü Benedict Cumberbatch, Tilda Swindon, Chiwetel Ejiofor ve Rachel McAdams (Spotlight filminde harikalar yaratmıştı) gibi yıldızlar var. Filme oyum 8/10. Haftaya başka bir filmde görüşmek üzere. Hoşçakalın!
Kutlay ZEREY
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder