26 Nisan 2021 Pazartesi

93. OSCAR ÖDÜLLERİ




  

  Merhaba sevgili blog okuyucularım. Ben Kutlay. Yeni bir yazıyla daha sizlerle birlikteyim. Bu yazımızın konusu da daha önce belirttiğim gibi 93. Oscar ödülleriyle ilgili olacak. Bildiğiniz gibi ödüller verilmeden önce yani dün Oscar 2021 i değerlendiğim bir yazıyı paylaşmıştım. Ödüller bu sabaha karşı Los Angles da tarihi Dolby Tiyatrosunda verildi. Ben de sıcağı sıcağına sizlerle bu yazıyı paylaşmak istedim. Bu sene de her sene olduğu gibi kendime göre ödülün kazananlarını, kaybedenlerini ve gecenin sürprizlerini paylaşacağım. Covid-19 salgını tüm dünyayı olduğu gibi Oscar ödüllerini de vurdu. Bu sene ödüller; daha küçük bir sahnede, sosyal mesafeye uygun bir şekilde gerçekleştirildi. İşte ödülün kazananları ve kaybedenleri:


A - GECENİN KAZANANLARI


1 - EN İYİ KADIN OYUNCU: FRANCES MCDORMAND

   Ünlü oyuncu Frances Mcdormand, bu sene Nomadland filmiyle 3. kez "En İyi Kadın Oyuncu" dalında Oscar'ı kazandı. Bildiğiniz gibi kendisi daha önce Fargo ve Three Bilboard Outside Ebbing Missouri filmiyle bu ödülü kazanmıştı. 


2 - EN İYİ FİLM : NOMADLAND

   Bu kategori de benim için çok sürpriz olmadı. Bu kategorinin Nomadland, Mank ve Minari arasında geçmesini bekliyordum. Ama hem sinematografisi hem de çekim kalitesiyle Nomadland bir adım öndeydi. 


3- EN İYİ YÖNETMEN : CHLOE ZHAO

    Bu kategori de benim açımdan netti. Bu kategoride yarışacak iki isim efsanevi yönetmen David Fincher ( Mank ) ve Nomadland'ın yönetmeni Chloe Zhao. Zhao, bu ödülü alarak, Oscar tarihinde ödül alan ikinci kadın yönetmen oldu. Tarihte ilk kez Oscar alan kadın yönetmen ise 2010 yılında Hurt Locker filmiye Kathryn Bigelow olmuştu. 


4 - EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ : ERİCK MESSERSCHMİDT

  Bu dal, benim açımdan en çekişmeli olacak daldı. Çünkü Mank filminin görüntü yönetmeni Erick ile Nomadland'ın görüntü yönetmeni Joshua James Richards arasında kıyasıya rekabet olabilirdi. Benim favorim daha sanatsal görüntülere sahip olması sebebiyle Richards dan yanaydı ama ödülü Mank kazandı. 


  5 - EN İYİ SES VE EN İYİ KURGU : SOUND OF METAL

  Oscar tarihinde bu kadar net bu ödülleri kazanacağına emin olduğum başka bir film daha yoktur. Özellikle ses miksajı son yıllarda gördüğüm en iyisi. Adeta, olayın içerisine biz izleyenleri de soktu. Zaten filmin işitme engeli olan bir müzisyenin hayat hikayesini konu alması ve ses kavramının insan hayatında ne kadar çok önemli olduğunu ortaya koyan senaryosu beni etkilemeyi başarmıştı. Buna müthiş bir ses kurgusu da eklenince bu ödülleri almak kaçınılmaz oldu. 


  6 - EN İYİ ANİMASYON : SOUL 

 
    Dünkü yazımda da belirttiğim gibi bence Soul, bu kategorideki tek adaydı ve ödülü kazandı. Sonuna kadar da hak ettiler.  


B - GECENİN KAYBEDENLERİ


  1 - GARY OLDMAN


   The Darkest Hour filmiyle kendisinin ne kadar usta bir dönem oyuncusu olduğunu görmüştük. Mank'da bu minimalde ilerleyen bir dönem filmiydi bu da dolayısıyla Gary Oldman'ı bir adım öne çıkardı ama kendisinin önüne Anthony Hopkins gibi dev bir efsane dikildi ve ödülü ellerinden aldı. 


2 - EN İYİ ŞARKI DALINDA "HUSAVİK" 


  Evet belki bu kategoride kimse bu şarkıya çok şans vermiyordu ama benim gizli favorilerimden biriydi. Eurovision Song Contest : The Story Of Fire Saga gibi ortalama bir Neflix filmi fazla başarılı başarılı bir şarkıydı. E tabi Moly Sanden'in müthiş sesi ve Rachel McAdams'ın çok iyi sahne performansı bir araya gelince benim de adayım oldu fakat ödülü kazanamadılar. 


3 - CHİCAGO YEDİLİSİNİN YARGILANMASI


   Bu senenin en büyük hüsranı bu yapım oldu. 6 dalda adaylık alan bu film, maalesef geceden eli boş döndü. Benim tek favorim olan Sacha Baron Cohen ise "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" dalında ödülü Daniel Kaluuya'ya kaptırdı.


 C - GECENİN SÜRPRİZLERİ


1 - EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU : YOUN YUH-JUNG


  Artık Asya sineması da Dünya da etkisini göstermeye başladı. Özellikle geçen sene Paraside filminin yapmış olduğu devrim niteliğindeki başarı, sinema alanında Asya ülkelerinin ön plana çıkmasına sebep oldu. Asya sinemasının Oscar'da ki bu seneki temsilcisi ise "Minari" filmiydi. Ve youn juh-jung da en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülünü alarak büyük bir başarıya imza attı. Benim bu kategorideki adayım ise Father filminde yer alan Oscar ödüllü oyuncu Olivia Colman'dı.


2 - OSCAR ÖDÜLLERİNDE BİR EFSANE : ANTHONY HOPKİNS


  Onun oyunculuğunu anlatmaya kelimeler yetmez. Onun oyunculuğunu değerlendirmek de bizim haddimize değil. Burada sürpriz olan daha Hopkins'in ödül alması değil, çok güçlü adayların arasından çıkarak ödül alması. Biliyorsunuz akademi in memorim (anma) yı sever. O nedenle ödülü geçen aylarda kanserden vefat eden Chadwick Boseman'a verirler diye düşündüm. Çünkü  2009 yılında Heath Ledger'a ödül vererek bunu yapmışlardı. Benim adayım ise yine Gary  Oldman'dı ama ödülü Anthony Hopkins aldı. Hem de 29 yıl sonra ikinci kez. Hopkins, çok yönlü bir oyuncu. Genç nesle sorduğumuz zaman kendisini Thor filmindeki Odin ya da Westworld da oynadığı karakterlerle tanıyacaklardır. Ama bizim gibi yaşı biraz daha büyük olan sinemaseverler kendisini Hannibal Lacter olarak bilirler. Çünkü Hannibal, sinema tarihinde anti-kahraman kavramını yeniden tanımlamıştır. Ve bu karakter, Kuzuların Sessizliği filmini inanılmaz bir noktaya  taşımıştır. O nedenle Hopkins, her dönem de çok iyi işler çıkarmış efsane bir aktördür.


 Evet sevgili sinemaseverler. Bu hafta da sizler için 93. Oscar ödüllerini kazanan adayları değerlendirdim. Geçtiğimiz yıllara göre bu tören biraz daha soğuk ve daha sönük geçti. Filmler açısından da çok fazla ön plana çıkan bir yapım yoktu. Haftaya yeni bir yapımla daha görüşünceye dek, şimdilik hoşçakalın! 


                                                            KUTLAY ZEREY


25 Nisan 2021 Pazar

OSCAR 2021




   Merhaba sevgili blog okuyucularım. Ben Kutlay. Yine, yeni bir yazıyla daha sizlerle birlikteyim. Bu hafta, her sene olduğu gibi Oscar ödülleri ile ilgili değerlendirmelerimi paylaşacağım. Bildiğiniz gibi, Oscar bu yıl 91. kez sahiplerini bulacak. Bu yıl pandemi nedeniyle şubat ayından nisan ayının sonuna ertelenen tören, 26 Nisan 2021 akşamı, Türkiye saati ile saat 03:00 da verilecek. Yani bu gece sahiplerini bulacak. Törenin bu seneki Türkiye yayın hakları ise TRT2 ye ait. Töreni buradan izleyebilirsiniz. Ben de takip edenlerin bileceği gibi, her sene olduğu gibi bu sene de bazı kategorilerde ödülü alabileceğini düşündüğüm adayları sizlerle paylaşacağım. Ödül töreninden sonra ise yine bir değerlendirme yazısı gelecek.


EN İYİ FİLM 

  Bu kategori için benim 3 adayım var. Mank, Nomadland ve Minari. Bu 3 aday içerinden Nomadlan'ın ödülü alacağını düşünüyorum. Hem anlatısı hem de sinematografisi bu filmi bir adım öne taşıyor.



EN İYİ YÖNETMEN

   Mank'ın yönetmeni David Fincher ve Nomadland'ın yönetmeni Chloe Zhao arasında geçmesini tahmin ettiğim bu yarışın galibi bence Zhao olacak. Bildiğiniz gibi Zhao, Altın Küre ödülünü de almıştı. Fakat bu iki yönetmenden hangisi alırsa alsın çok fazla şaşırmam.



EN İYİ ERKEK OYUNCU


   Chadwick Boseman ve Gary Oldman'ın diğer adaylara göre daha önde olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar kamuoyu ödülün Boseman'a gideceğini düşünse de benim adayım tam bir dönem filmi oyuncusu olan Gary Oldman. Ama akademi, ölen kişinin hatırasına saygı duymak amacıyla ödülü Boseman'a verebilir. Aynı şeyi 2009 yılında Heath Ledger için yapmışlardı. Bu kategorinin sürpriz ismi ise Sounds Of Metal filmindeki performansıyla Riz Ahmed olabilir. 



EN İYİ KADIN OYUNCU


  Benim bu kategorideki tek favorim, Nomadland'da ki nefis performansıyla Frances McDormand. Onu en yakından takip edecek kişi ise Carey Mulligan olabilir. 



EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

   Son yılların en vasat kategorilerinden birisi bu kategori olabilir. Bu kategoride savaş, Olivia Colman ve Youn-Yuh Jung arasında  geçebilir. Son zamanlarda Oscar a damga vuran Asya filmleri bu sene de etkisini gösterecek gibi duruyor.


EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

  
  En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalına nazaran çekişmenin çok daha fazla olduğu bir kategori olacak gibi duruyor. Bu kategoride de Daniel Kaluuya ve Sacha Baron Kohen daha ön plana çıkan 2 isim. Benim favorim ise Chicago Yedilisinin Yargılanması filmindeki oyunculuğuyla Cohen.


EN İYİ ANİMASYON FİLM

   Bu kategorinin tek bir favorisi var. O da Soul. Başka bir adayın zorlayabileceğini çok sanmıyorum.



EN İYİ YAPI TASARIM

  Bu ödülü de kesinlikle Mank'ın alacağını düşünüyorum.


EN İYİ SES

  Zaten filmin konusunun da bunun üzerinde durduğu Sounds Of Metal bu ödülün sahibi olacaktır.


EN İYİ ŞARKI

  Burada birçok kişiden ayrılıyoruz. Bu kategoride çok fazla şans verilemese de benim favorim Eurovision Song Contes : The Story Of Fire Saga filminin şarkılarından birisi olan ve Moly Sanden'in seslendirdiği "Husavik"

  Evet sevgili sinemaseverler. Bu hafta sizler için 10 farklı kategoride Oscar ödülüne uzanabilecek adayları değerlendirdi. Siz de kendi adaylarınızı yorum bölümünden belirtebilirsiniz. Yeni bir yazıyla daha görüşünceye dek. Şimdilik hoşçakalın!


                                                                     KUTLAY ZEREY




11 Nisan 2021 Pazar

HAYAL ETMENİN YAŞI OLMAZ





    Merhaba sevgili okuyucularım. Ben Kutlay. Yeni bir yapımla daha sizlerle birlikteyim. Bugün sizler için ele alacağım yapım, Netflix'in yeni Türk yapımı olan " Sen Hiç Ateş Böceği Gördün Mü?" Aslında bu yapım ile ilgili bir yazı ele almak hiç aklımda yoktu. Fakat bugün filmi izledikten sonra duygularımı sizinle paylaşmak istedim. Bugünkü yazım, diğer yazılarımdan biraz daha faklı olacak. Normalde olduğu gibi işin teknik tarafını derinlemesine ele almayacağım. Daha çok, biraz filmin senaryosundan, atmosferinden ve izlerken hissettiklerimden bahsedeceğim. 


  Sen Hiç Ateş Böceği Gördün Mü? aslıdan hepimizin bildiği gibi yeni bir yapım değil. Senaryosu Yılmaz Erdoğan'a ait olan bu yapım, daha önce bir tiyatro oyunu olarak ortaya çıkmıştı. 1999 yılında ise bir sinema filmine çevrildi. Yapımın hem tiyatrosunu hem de sinema filmini izlemiş bir sanatsever olarak, Netflix Türkiye bu yapımı duyurduğunda açıkçası biraz heyecanlandım ve merak duygusu hissettim. Ama çıtayı çok yükseltmedim çünkü biliyorsunuz ki "remake" yapımlar orijinali kadar güzel ve etkileyici olmuyor.  Film, orijinalinde ; bir huzur evinde kalan fakat üstün bir zekası olan Gülseren ve bir gazetecinin röportajını konu alıyor. Bu röportaj sırasında filmin neredeyse tamamında olduğu gibi flashbackler görüyoruz. Filmin 1999 yapımında Gülseren ile konuşan kişi bir gazeteciyken, 2021 yapımında röportaj yapan kişi bir youtuber. Yani film, günümüz teknolojisi çerçevesinde yeniden şekil almış durumda. Gülseren, kökü saraylara dayanan ( Sultan Abdülmecid'in kürdanbaşı olan bir saray çalışanı ) bir ailenin tek çocuğu olarak 1951 yılında dünyaya gelir. fakat kendisi normal toplum normlarına çok fazla uyan bir tip değildir.  Biraz haşarı, biraz asi ve çoğu yerde de sevgi dolu bir insandır. Ailesinde en çok yakın olduğu kişi babasıyken, annesiyle yıldızı bir türlü barışmaz. Çünkü annesi onu ateşböcekleriyle konuştuğu için bir deli olarak görmektedir. Hikaye de bu kutuplaşma çerçevesinde şekil almaya başlar. 


   Sen Hiç Ateş Böceği Gördün Mü? filmi ortaya koyduğu farklı tip ve görüşlerdeki karakterlerle dönemin ve günümüzün toplum normlarına da göndermeler yapmaktadır.  Mesela film içerisinde çok dindar bir adamla, dine inanmayan ve sol görüşe sahip olan Marksist bir karakter de aynı evde yaşamaktadır. Ve ara sıra da olsa bu ikilinin çatışmalarını sekanslar halinde görmekteyiz. Ailenin babası daha batılı bir görüşe sahipken, ailenin annesi daha geleneksel bir yapıya sahip ve Doğu kültürünü temsil etmektedir. Gülseren ise ikisinin ortasında yer alan, fakat çoğunlukla güçlü ve kararları kendi başına alabilecek yapıya sahip bir arketipi temsil etmektedir. Yapım, hem atmosferi hem de diyaloglarıyla gerçekten geçtiği dönemleri ( 1951 den günümüze kadar ) çok iyi yansıtıyor. Ayrıca filmdeki oyunculuklar da çok başarılı. Filmin 2021 kadrosunda Ecem Erkek, Devrim Yakut, Engin Alkan ve kısa bir sahnede de olsa Yılmaz Erdoğan var. İki filmde de yer alan ortak oyuncular var. Yılmaz Erdoğan, Celal Tak ve Sinan Bengier gibi oyuncular filmin 1999 yapımında da yer almıştı. O filmin başrolünde ise usta oyuncu Demet Akbağ vardı. Bana kalırsa Ecem Erkek de çok iyi bir iş çıkarmış. Bu filmin şu andaki İMDB puanı 6.3 / 10. Benim kişisel puanım ise 6.5 /10 Size de soruyorum. Siz daha önce hiç ateş böceği gördünüz mü? Yorumlarda belirtin. Haftaya yeni bir yazıyla daha görüşünceye dek. Şimdilik hoşçakalın!


                                                       Kutlay ZEREY